Honning fra taket -  Vestby Storsenter – DNB Næringseiendom
Your search results

Honning fra taket –  Vestby Storsenter

18/05/2022
Lady B på Vestby Storsenter

Lokal og kortreist mat er i vinden som aldri før og annerledesårene 2020 og 2021 gjorde oss mer oppmerksomme på hvordan vi best kan utnytte ressursene rundt oss på en langt bedre måte. Vestby Storsenter har derfor etablert et samarbeid med en lokal og kunnskapsrik birøkter, Dag Floeng fra VestBI, og skal i 2022 på nytt produsere lokal og smaksrik honning. Samtidig ønsker vi å rette fokus på bienes fantastiske verden og deres viktige rolle i naturen.

blomsterhonning på Vestby Storsenter

Blomsterhonning på Vestby Storsenter

Etter den første honningsesongen i 2020, fikk Vestby Storsenter levert mange glass med vår egen honning, produsert av tusenvis av bier på taket av senteret. «Blomster-honning fra taket av Vestby Storsenter» ble resultatet av satsningen og samarbeidet med VestBI og birøkter Dag Floeng. Tre bikuber med hver sine dronninger ble utplassert på taket av Vestby Storsenter på våren og flittige bier jobbet iherdig på blomster rundt senteret og ikke minst i nærområdet.

Senterkontoret ble dermed innlemmet i en verden vi fort skjønte vi kunne for lite om og fasinasjonen for bienes verden økte i takt med bienes iver. Ikledd birøkter-drakter og gode instruksjoner fra birøkteren Dag, har vi de to siste årene besøkt bienes hjem flere ganger i året og fikk ved selvsyn, og på skremmende nært hold, må vi legge til, sett hvordan deres samfunn fungerte. I mange regelmessige innlegg på Facebook, beskrev vi opplevelsene og delte mange av birøkterens fortellinger.

I våre innlegg på Facebook laget vi en føljetong som vi har kalt «Visste du at…» og delt av birøkter Dag Floengs mange spennende historier om biene. Visste du for eksempel at biene har egne speidere som har som oppgave å sondere områdene rundt bikuben for å finne god tilgang til blomster. Etter å ha funnet dette, flyr de tilbake til bikuben og kommuniserer med arbeidsbiene gjennom en form for dans. Denne dansen er rett og slett en forklaring på hvilken retning biene skal fly, med utgangspunkt i sola. Og ettersom biene har ultrafiolett syn, kan de se sola, selv på dager som er helt overskyet. Fascinerende, ikke sant?

Bidronningene på Vestby Storsenter

Bidronningene på Vestby Storsenter

Som kjøpesenter har det vært viktig for oss å gjøre biene mer levende og tilgjengelig for publikum. Derfor valgte vi å personifisere dronningene i hver kube, med eget utseende og personlighet. Blant annet beskrives en av dronningene, som heter Queen BEE, som en veldig kul honningbie. Etter at hun flyttet til Vestby fra storbyen, var det to ting som ble viktig for henne; å være snill og samtidig se kul ut. Hun elsker hip-hop, Beyonce og Post Malone. Slik har vi beskrevet samtlige dronningene og samtlige har sin egen personlighet og utseende. Hver kube er merket med deres navn og bilde, så vet både publikum og biene hvem som hersker i hver bikube.

«Vårt bidrag er kanskje på mikronivå, men likevel er vårt bidrag både med på å øke fokuset på bienes viktige samfunnsrolle og sørger samtidig for en økt grad av lokal pollinering. I tillegg er honningen vi endte opp med fantastisk god, både som den er og ikke minst i matlaging», sier senterleder Christin. Flere av de ferdige glassene med honning, fra både 2020 og 2021, endte opp som premie i konkurranser og har også blitt delt ut til flere i nærmiljøet. Responsen på den aller første honningen fra taket på senteret var enormt god og mange har spurt oss om vi skal gjøre det samme i år. Svaret er et rungende ja. Bikubene er allerede på plass.

Vi har økt antallet bikuber og har nå totalt 4 kuber. På grunn av bygningsarbeid som starter i nærheten og dermed gir vibrasjoner i grunnen, noe biene ikke liker, har birøkteren et ønske om å skåne biene ved å flytte bikubene til et mer egnet sted.  Nå står derfor bikubene i en skog tett ved Vestby Storsenter. Dermed får Billy Bee, Dronning Zonja, Queen Bee og Lady Bee, trygge omgivelser til å lede sine opp mot 80.000 honningsankere. God zzzommer!

Skrevet av Markedskoordinator Marius Holmgren

Lady B på Vestby Storsenter

Lady B på Vestby Storsenter