Biene på Vestby Storsenter – DNB Næringseiendom
Your search results

Biene på Vestby Storsenter

20/10/2020
Biene pa Vestby Storsenter

Vestby Storsenter har fått 3 bikuber på taket. Hver bikube har sin egen dronning. De tre dronningene har fått navnet sitt etter at vi hadde en navnekonkurranse på Facebook.

Visste du at biene opprinnelig kommer fra Slovenia og er svært populære i Norge på grunn av sin arbeidskapasitet og sitt gode lynne? Dersom du er i Vestby sentrum og ser bier på blomstene der, er det sannsynligvis biene fra Vestby Storsenter. Dronning Zonja, Queen Bee og Billy Bee.

Mai – 2020
Nå om dagen summer det veldig i våre bikuber på taket, og biene er observert i hele Vestby sentrum. Har du gått forbi et frukttre i full blomst, så vil du kunne høre lyden av ivrige honningbier. Visste du at biene er vegetarianere? Kanskje ikke så merkelig i og for seg, der de hopper fra blomst til blomst. Grunnen til at vi nevner det er at den nært beslektede vepsen, som mange forveksler med bien, faktisk er kjøtteter. Det er en av grunnene til at vepsen ofte er til stede når vi griller og koser oss om sommeren.

Visste du at biene arbeider nesten døgnet rundt og kan samle inn honning fra så tidlig som kl. 04 om morgenen og jobbe til sent på kvelden. Fra vi åpnet bikubene på taket våren 2020 har biene allerede sanket mye honning. Bikuben til Billy Bee er nå på 7 kg, bikuben til Queen Bee er på 2 kg og kuben til Dronning Zonja veier nå ca 8kg. (mai 2020).

– Her var det liv, sa bia og tørket svetten av panna. Kanskje ikke så rart, for i en bikube midtsommers, er det gjerne minst 50 tusen bier. 50.000 bier. De veier ikke mer enn tilsammen 2 kg. Altså ca 0,04 gram pr bie.

Biene jobber med en temperatur på over 30 grader, og vet at alt de samler på sommeren, blir vinter-mat når kulden kommer. Når biene har samlet så mye honning at en honning-ramme er full, forsegles denne med bivoks. En full honning-ramme kan veie mellom 2,8 til 3,5 kg.

Lite visste vi, at biene kommer i mange ulike raser. Rett valg av rase kan gi vesentlig mer honning enn andre. Rasen vi har på taket er av typen Krainer. Navnet kommer av at biene opprinnelig kommer fra Krain i Slovenia. Denne rasen er populær fordi de er svært arbeids-somme (opp mot 20 timer jobbing i døgnet) og har et godt lynne. Sånt blir det mye og god honning av.

Fargen på bivoksen kan faktisk fortelle hva slags type planter biene henter nektar fra. Nylig observerte vår birøkter at bivoksen var hvit, hvilket indikerer at biene har hentet nektar på blomsten fra villbringebær. Bringebærblomstene gir mye god nektar, som gir en sødmefylt og aldeles nydelig honning.

I juli måned;
Vil det være ca 50.000 bier i en kube. Og til tross for at det nå har vært skolefri en liten stund, trenger man ikke bruke lang tid på å regne ut at med våre 3 bikuber, har vi rundt 150.000 bier på taket. Noen skremmende høy vekt blir det ikke.

I en vanlig husstand, har de som bor der stort sett kontroll på hvem som er hvem sine unger. Vi kan lett forstå at en biedronning, ikke kan ha helt den samme kontrollen på sitt avkom. Fordi – en god dronning legger 2500 egg i døgnet. Dette gjør hun fra rundt midten av mars og ut august. Det blir rundt regnet 5 og 1/2 måned med egglegging, hvert år i 5 år. Det er stort sett så lenge en dronning lever. Det betyr at en dronning kan bli mor til svært store mengder bier, nærmere bestemt over 2 millioner. Da får vi bare tåle at hun ikke husker navnet på alle barna sine.

Beliggenheten til kubene der oppe er nok nærmest perfekt. Kubene står med flyåpning mot øst, noe som betyr at biene starter å fly tidligere om morgenen, enn hvis åpningen hadde stått mot en annen himmelretning. Man skulle tro at av 3 like kuber så vil produksjonen av honning være omtrent lik. Men i vårt tilfelle så produserer den ene kuben en god del mer enn de to andre. Det betyr ofte at dronningen er ung og særdeles produktiv og ikke minst at hun har en stor gjeng med arbeidere som virkelig vil jobbe for sin dronning.

August;
Bienes verden er innfløkt og som vi har nevnt tidligere så er vi imponert over bienes Bienes verden er innfløkt og som vi har nevnt tidligere så er vi imponert over bienes avanserte språk og samfunnsoppbygning. Det vi nå har fått erfare, er også at deres verden kan være en smule brutal. Biene ønsker å bli oppfattet som arbeidsjern. Derfor ønsker de selv å legge alt til rette for at de kan jobbe så mye som mulig. Har de funnet en dronning som fungerer så jobber de trofast for henne.

Skulle de derimot ikke være spesielt fornøyd med henne, byttes hun rett og slett ut. Dette har skjedd i kuben til Queen Bee. Av en eller grunn har de ønsket å bytte henne ut. Hennes navnesøster, Queen Bee II, har stolt tatt over tronen. Årsaken til at en biedronning byttes ut kan være mange; eksempelvis at hun drar litt på det ene benet, har en skadet vinge eller rett og slett er for gammel. Utskiftningen, til tross for sin brutalitet, har gått fint. Stemningen er god og arbeiderene står på som bare det. Den gamle dronningen nyter nå pensjonisttilværelsen i et gammelt eiketre, med god utsikt over en lekker blomstereng

Høst betyr for veldig mange andre rundt om i landet; innhøsting. Rapportene fra taket er veldig positive. Biene produserer honning som bare det. Dramatikken som utspilte seg for en liten tid tilbake, har nå gjort helomvending og det hersker nå en harmonisk stemning i de tre bikubene. Dronningene er godt likt av sine arbeidere, dermed kan man nå se at innhøstingen ikke er alt for langt unna.
Det ligger en helt egen tilfredstillelse i det å kunne sette et ferskt klass med honning på bordet, åpne lokket og kjenne duften av egenprodusert honning, fra taket av egen arbeidsplass. Produksjonen ga oss rundt 50 halvkilos glass med vår egen «Blomsterhonning fra taket av Vestby Storsenter».

Så hva vil skje med disse glassene?
Vi jobber riktignok på et kjøpesenter, men vi har naturligvis ingen mulighet til å selge disse honningglassene. Men det er derimot ikke sagt at de blir stående å støve ned. På ingen som helst måte.
Glassene våre skal brukes blant annet til å gi en ekstra oppmerksomhet til viktige personer i nærmiljøet. Vi skal sende noen glass til Vestby alders- og sykehjem slik at de eldste blant oss kan
få gleden av fersk og lokal honning, full av antioksidanter. Vi har satt av noen glass honning til å deles ut som premier i løpet av høsten – og det er populært blant våre kunder. Tro oss!

På spørsmålet som har dukket opp i ettertid; skal dere gjøre dette igjen, så levnes det liten tvil. Dette er et prosjekt som vi skal gjenta og samarbeidet med birøkter er formalisert, slik at vi på nytt setter ut bikubene når våren kommer. Det betyr at Vestby Storsenter fortsetter som honningprodusenter også i 2021.